Responsive design és weboldalkészítés

 


Sokszor és sokan mondták, hogy az asztali számítógépeknek leáldozott. Valóban így lenne?
2012-ben történt először, hogy több internet képes mobil eszköz fogyott a világban, mint személyi számítógép. Könnyen megeshet, hogy a csökkenés oly mértékű lesz egyszer, hogy nyugodtan lemondhatunk ezekről a nagyszerű otthoni szórakoztató masinákról, melyek több évtizede hűen szolgálnak minket. Azonban a jelenkorban még mindenkinek szüksége van egy asztali számítógépekre és egy mobil eszközökre optimalizált weboldalra. De miért?
A válasz egyszerű: annyira más a két eszköz felépítése, hogy ha tökéletes látogató központú élményt akarunk a látogatóinknak nyújtani (márpedig mindenki azt akar), muszáj szétválasztanunk weboldal a fejlesztését.

 

 

 

A legfontosabb különbségek a mobil eszközök és az asztali pckre optimalizált weboldalak között


A weboldal mérete: Az otthoni számítógéppel rendelkezők sokkal gyorsabb és megbízhatóbb internet kapcsolatottal rendelkeznek. Ezért van az, hogy manapság videók, nagyfelbontású képek, animációk nélkül nem lehet divatos weboldalt készíteni. Ezeknek a tartalmaknak a mérete viszont óriási, könnyen két vállra fektet egy mobilkapcsolatot, azzal, hogy rengeteg felesleges adatforgalmat generál, ami hosszú töltögetéshez és számlához vezet.
Ellenben mobil eszközökről böngészve nagyon is fontos a méret, akár egy lassú wifit akár egy korlátolt sebességgel rendelkező kapcsolatot használunk fontos szempont a weboldal méretének a lehető legkisebb szinten tartása. Az oldalnak gyorsan kell betöltődnie és a legfontosabb információkat kell nyújtania a látogató számára mégpedig azonnal!

 

Kezelőfelület: az asztali számítógépek rendelkeznek fejlett és komfortos beviteli eszközzel. Ez miatt  weboldalunkon a navigálás könnyűvé, gyorsá válik.
Azonban a mobil eszközök nagy része érintőképernyővel működik. Ez azt okozza, hogy egy átlagos weboldalon a navigálás nehezebbé és kényelmetlenebbé, egyes esetekben pedig egész egyszerűen horrorisztikussá válik.
Mi a teendő? -Teljesen át kell tervezni a weboldal felépítését, mégpedig úgy, hogy a látogatónak lehetősége legyen az újjával kényelmesen navigálni menüpontok, oldalak és tartalmak  között.

Képernyő mérete: a  leginkább feltűnő különbség.
Nagy asztali számítógépre tervezett arculat jól néz ki nagy monitoron adott felbontásokban.
Azonban látogatói nagy része mobil eszközökről érkezik, és számukra csalódást fog okozni weboldala az átláthatatlan, hiányos és érthetetlen kinézetével. Egy ideig biztosan keresgélni fog, próbál a megfelelő helyekre zoomolni, aztán elhagyja weboldalát, és egy olyan konkurens cég oldalára fog menni, akinek van mobilra optimalizált weboldal változata. És csak, hogy tudja: ezek a látogatók ritkán adnak második esélyt.


Ami jól néz ki egy óriásposzteren valószínűleg átláthatatlan káosszá válik egy képeslapon.

 

 

 

A responsiv technikával készült weboldalak lényege:


A mobil eszközökről netezők rohamosan növekvő táborának igényeit elégítik ki mind megjelenésükben, kezelhetőségükben és adatforgalmukban, úgy, hogy a weboldal eredeti funkcionalitását nem veszítik el, és tökéletesen élethű és hasznáható mind egy asztali pcs, mind egy mobil eszközös felhasználó számára.

 

Ha cikkünk felkeltette érdeklődését és egy minden eszközre optimalizált weboldalt szeretne, kérem látogassa meg aloldalunkat
vagy érdeklődjön a gerstner.peter@dreamsite.hu email címen.

 

A cikk kelte: 2013-01-10
Vissza a hírekhez

Új hírek

2013.01.16 -
Múlthéten jelent meg a Chome legújabb verziójának bétája, mely igen érdekes újítással próbálja felhívni magára a felhasználók és a fejlesztők figyelmét.
Tovább...
2013.01.15 -
Webáruház tulajdonosok nyilatkoztak egy ismert tech magazinnak arról, hogy mely funkciókat értékelik leginkább a webáruházukba látogató internetes felhasználók. A cikket azoknak ajánljuk, akik már sikeresen üzemeltetnek, vagy szeretnék sikeresebben üzemeltetni webáruházukat.
Tovább...
2013.01.10 -
Mivel cégünk 2013-tól responsive technikával is kiszolgálja megrendelőit, ezért idejét láttuk egy bemutató cikknek. Kattintson, ha érdekli a jövőbe vezető út.
Tovább...